Dakterrassen en daktuinen

Dakterrassen en daktuinen worden vaak toegepast in de binnenstad, wanneer er geen ruimte is voor een tuin. Op deze manier kan men, bij mooi weer, toch buiten zitten om daar in alle rust en vrijheid te genieten van frisse lucht en zon. Bovendien is het uitzicht over de omgeving vanaf een dakterras nog weidser en mooier dan vanaf de begane grond.

Onze dakterrassen en daktuinen

De basis voor een dakterras of daktuin is een plat dak met een (traditionele) dakbedekking. Deze dakbedekking zal in de regel moeten worden beschermd en voorzien van bestrating of (houten) vlonders. Pas daarna kan het dakterras of de daktuin worden ingericht met planten(bakken) en/of meubels.

Ontwerpfase

Het Greenolive-team heeft in de ontwerpfase eerst intensief overleg met de klant. Aan de hand van de wensen die hieruit voortkomen, wordt een advies met een bestratings- en beplantingsplan uitgewerkt. Na een bouwkundige inspectie, een eventuele aanvraag voor een bouwvergunning en de goedkeuring van het ontwerp met de offerte kan de praktische realisatie beginnen.

Praktische realisatie

Mogelijk dient eerst het oude materiaal te worden verwijderd, maar dan start het opbouwen en wordt begonnen met de bestrating (of ‘bevlondering’). Vervolgens wordt de beplanting, veelal in plantenbakken, aangebracht. Het schoon opleveren en inrichten met exclusieve ornamenten en tuinmeubelen is de ‘finishing touch’.

Op maat gemaakt

Greenolive kan, in plaats van de standaardproducten, ook op maat gemaakte en, naar wens van de klant, unieke plantenbakken en exclusief tuimeubilair ontwerpen, maken en leveren. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van duurzame materialen en producten, die beter zijn voor het milieu en bovendien langer meegaan.

Gaat de klant echter voor de ultieme droom, dan kan het dakterras nog verder worden omgetoverd tot een waar ‘health resort’. Door plaatsing van diverse wellnessfaciliteiten, zoals spa’s, sauna’s en stoomcabines, wordt het dak een waar ontspanningsoord.

Daktuinen

Daktuinen zijn een alternatief, wanneer dakterrassen niet mogelijk zijn. Indien een dak niet geschikt is als terras en er niet op mag worden gelopen of gezeten, kan worden overwogen om er een ‘groen dak’ van te maken. Naast het feit dat een ’groen dak’ veel mooier is om tegenaan te kijken, biedt het ook andere aangename voordelen. Zo is het een betere isolatie van het dak, het filtert de lucht en is dus beter voor het milieu in vergelijking met conventionele dak-bekleding.

Stappen vooraf

Bouwvergunningen en bouwkundige inspecties zijn de twee B’s waar we niet onderuit komen. Alvorens Greenolive aan de slag kan met het dak, gaat er wel een kleine voorbereiding aan vooraf:

Allereerst dient de draagconstructie van het dak te worden geïnspecteerd om te controleren of deze sterk genoeg is om het extra gewicht te dragen.

Daarna dient er, in de meeste gevallen, officieel een bouwvergunning te worden aangevraagd.

Greenolive werkt samen met vakmensen die dergelijke bouwkundige inspecties kunnen uitvoeren en kan ook het papierwerk voor de ambtelijke molens in gang zetten.